10 sätt att se skillnad på snok och huggorm

De vanligaste ormarna som blandas ihop är just snok och huggorm - därför visar vi skillnaden på dessa ormar. Följande kan hjälpa dig ta reda på vilken orm du har i trädgården:

1.     Flykt: snoken flyr direkt medan huggormen kan stanna kvar och låta dig komma inom bara några meter tills den ger sig av.

2.     Beteende: huggormen skyddar sig genom att anta en avskräckande ställning och ligga kvar medan snoken försöker fly eller annars utsöndrar ett illaluktande sekret eller lägger sig på rygg och spelar död.

3.     Rörelsemönster: huggormen är betydligt långsammare än snoken och rör sig inte med samma elegans.
4.     Huvud: snoken har ett mindre och rundare huvud än huggormen som har ett mer trekantigt och betydligt större huvud.

5.     Fjäll:  snoken har stora fjäll på huvudet medan huggormen har små, dessutom har snokens huvud är glansigt medan huggormens är matt.

6.     Kropp: huggormen har en tjock kropp och avsmalnande svans medan snoken har en jämn tjocklek hela vägen över svansen.

7.     Markering: snokar har en markering (ofta gulvit) precis bakom huvudet, vilket huggormen saknar.

8.     Mönster: huggormen har ett karaktäristiskt mörkare zickzackmönster längs med kroppen, medan snoken har mönstring som är mer rundad eller inget mönster alls.

9.     Färg: varierar om det är en ljusare orm, dock kan både snok och huggorm vara närmast helt svarta.

10.   Pupiller: snokar har runda pupiller medan huggormar har vertikala pupiller likt en katts, med en brunröd kant runt pupillen.